Klíčem k úspěšné hostině jsou správné svačiny, příprava a smysl pro proporce.
Nový rok představuje rekord v počtu zdravotních problémů způsobených alkoholem. Situaci zhoršují dlouhé novoroční svátky, které vybízejí ke každodenním hostinám s alkoholickými nápoji.
Společně s odborníkem na sportovní výživu, lékařem nutrigenetiky, lékárníkem, tvůrcem a hlavním genetikem laboratoře alphagenetics.ru, oficiálním odborníkem na výživu Optimum Nutrition, spolutvůrcem a jedním z předních odborníků Online škola Sport Nutrition Academy a řečník Mezinárodního festivalu zdravého životního stylu a sportu SN PRO EXPO FORUM, chápeme důsledky zneužívání alkoholu a jak minimalizovat poškození zdraví.
Jak nebezpečný je alkohol?
Alkohol je pro tělo extrémně toxický a po prvním, euforickém stádiu mírné opilosti následuje druhé, mnohem méně příjemné stádium, provázené ztrátou sebekontroly, poruchou koordinace a nevhodné chování. Pokud se v této fázi nezastavíte (a na Silvestra vše často teprve začíná), začíná další fáze, nejvíce „nechutná“ a zdraví nebezpečná. Je charakterizována neschopností samostatného pohybu, ztrátou vědomí, zvracením, křečemi atd.
Intoxikace alkoholem je provázena exacerbací chronických onemocnění, včetně těch, o kterých člověk ani neví. Výsledek může být smutný, dokonce fatální.
Jak vybrat kvalitní alkohol?
Šampaňské. Hlavním nápojem na Nový rok je samozřejmě šampaňské. Ne každý ví, že pravé šampaňské se vyrábí ve Francii a to, co jsme zvyklí mu tak říkat, je ve skutečnosti šumivé víno. Pro většinu na tom nezáleží a kvalitní šumivé víno bude vhodnou alternativou k nápoji ze šampaňského.
Kvalitu šampaňského lze určit podle následujících kritérií:
Sluší se však vědět, že samotné šampaňské, zejména sladké, je prakticky lídrem ve škodlivosti, zvláště pokud je doprovázeno pochutinami obsahujícími cukr. To vede ke zvýšené otravě alkoholem a zánětu slinivky břišní. Slavnostní stůl se ale neomezuje pouze na šampaňské.
Víno. Na etiketě jakostního vína musí být uveden výrobce, odrůda hroznů a rok sklizně. Stejně jako v případě šampaňského by korek neměl být plastový, ale přírodní. Jedním z ukazatelů kvality je cena. Dobré víno bude stát minimálně tisícovku za láhev. Ze stejného důvodu byste neměli kupovat levná krabicová vína. Připomínáme také, že nejbezpečnější vína jsou suchá bílá.
Vodka. Skutečná vodka by měla být průhledná. Datum výroby je uvedeno na korku, stejně jako na štítku. Běžná trvanlivost nápoje je jeden rok. Pokud je uvedeno delší období, znamená to, že ve složení je hodně „chemie“.
Whisky. Whisky s minimální sadou ingrediencí je považována za vysoce kvalitní. Ideální nápoj je z ječmene, pšenice, žita nebo kukuřice. Pevnost by měla být alespoň 50-60%. Pravá whisky je čirá s charakteristickým hnědým nádechem. Dalším ukazatelem kvality je stárnutí po dobu minimálně tří let. Důležité: dobrá whisky nemá výraznou alkoholovou chuť.
Koňak. Stejně jako šampaňské se originální nápoj vyrábí ve Francii. Je lepší koupit koňak od jiných výrobců ve specializovaných prodejnách. Doba zrání vysoce kvalitního alkoholu začíná od dvou let. Největší projev chuti je pozorován po třech až pěti letech zrání. Kvalitu můžete zkontrolovat otočením lahvičky dnem vzhůru. Pokud ze dna spadne jedna velká kapka a na stěnách se objeví mastné stopy, máte dobrý koňak. Stejně jako whisky by neměla mít pachuť alkoholu a zanechávat pocit pálení.
Alkohol. Vysoce kvalitní likér je vyroben z přírodních surovin a neměl by obsahovat umělá aromata. Má určitou konzistenci. Výjimkou jsou nápoje s přidaným mlékem nebo vaječným bílkem. V tomto případě je v láhvi viditelná jasná hranice mezi alkoholovou částí a „náplní“. Dobrý likér by neměl pěnit. To lze snadno zkontrolovat protřepáním lahvičky. Likéry jsou lídrem ve škodlivosti, proto byste jich neměli konzumovat více než 100 ml.
Co byste neměli jíst s alkoholickými nápoji?
Pro většinu je známkou dobré hostiny kvalitní alkohol a vydatné občerstvení. Není pochyb o tom, že jídlo by mělo být hutné, protože se tomu věřilo už dlouho. Vědci z University of Aberdeen tvrdí, že touha po kombinaci alkoholu a vysoce kalorických potravin je doslova v krvi Evropanů: takové závislosti se vysvětlují prací genu, který reguluje chuť k jídlu a žízeň.
Tučná jídla. V minulosti potraviny podporující tuk pomáhaly lidem s těžkou fyzickou prací přežít kruté zimy. Tak se objevila klasika národních kuchyní: například německé pivo se smaženými klobásami, anglické pivo s míchanými vejci a slaninou nebo ruská vodka s kaviárem nebo kouskem sádla.
Alkohol na jedné straně rozpouští tuky a zvyšuje chuť k jídlu. Na druhou stranu tuk tvoří na žaludeční sliznici ochranný film, který zpomaluje vstup etanolu do krve a intoxikaci, takže se zdá, že do „normálu“ je ještě daleko. Proto je otrava alkoholem (pokud mluvíme o vysoce kvalitním alkoholu) nejčastěji důsledkem zneužívání silných nápojů a vysoce kalorických občerstvení. A jelikož dnes vedeme mnohem méně aktivní životní styl, to nejmenší, co milovníky takových kombinací ohrožuje, je ztučnění jater.
Slinivka také „nemá ráda“ tučná jídla, cukr a etanol, ale odbourávání tuků je přímou odpovědností tohoto orgánu. Nejhorší je, když se do těla dostane homogenizovaný tuk (upravený rostlinný olej, kuchyňský olej, margarín, rafinovaný cukr), který se obvykle používá ke smažení chipsů, oříšků, nugetek a dalších „lahůdek“. S takovými látkami je obzvláště obtížné vyrovnat se slinivce břišní, což zvyšuje riziko pankreatitidy.
Sladkosti. Alkohol se neslučuje ani se sladkostmi. Játra primárně rozkládají glukózu obsaženou v cukrářských výrobcích a na alkohol není dostatek „síly“. Pokud je krém na pečivo nebo dort vyroben na bázi homogenizovaného tuku, vzniká dvojitá zátěž: na játra a na slinivku břišní.
Kořeněná jídla. Do občerstvení se často přidávají pikantní koření, jejichž výhody jsou nepopiratelné: koření zahřeje a zabrání rozvoji patogenních bakterií. V kombinaci s malým množstvím alkoholu zdravému člověku neublíží. Ale pro ty, kteří zneužívají koření, chuťové pohárky postupně ztrácejí citlivost, takže je vyžadováno stále více koření. A ve velkém množství dráždí sliznici žaludku a střev. Alkohol má stejný účinek. V důsledku to může vést k gastritidě, žaludečním vředům a hemoroidům.
Slané občerstvení. Sůl podporuje hromadění vody v těle. Pouhých 9 g stačí k „udržení“ litru vody. Tělo samozřejmě potřebuje tekutiny, ale nadměrná konzumace slaných jídel zatěžuje ledviny a srdce a zvyšuje krevní tlak.
Jak se připravit na Silvestra?
Abyste své tělo připravili na příjem alkoholu a snížili zdravotní rizika, existuje několik jednoduchých doporučení.
Před začátkem dovolené vypijte několik rozdrcených tablet aktivního uhlí s velkým množstvím vody.
Den předem si dejte něco „obalujícího“, jako jsou ovesné vločky nebo sendvič s máslem. Na akci je vhodné zvolit tučné, syté jídlo.
Snažte se nepít alkohol s nápoji sycenými oxidem uhličitým.
Hodinu a půl předem si dejte 50-100 ml alkoholického nápoje, který plánujete vypít na akci samotné, a dobře se občerstvite, spustí se tím syntéza ADH (antidiuretický hormon), který odbourává alkohol.
Nemíchejte různé druhy alkoholu. Mezi toasty nechte velké mezery a pijte alkohol po malých doušcích.
Pokud máte pocit, že se začínáte opíjet, vypijte půl sklenice citronové šťávy: vitamín C pomáhá snižovat negativní účinky alkoholu.
Pokud se objeví kocovina, dlouhý spánek ji velmi rychle a efektivně odstraní. Minimalizuje nepříjemné příznaky nebo je zcela neutralizuje. Pokud se nemůžete dostatečně vyspat, jděte nejprve do sprchy. Procedury ve studené vodě zvyšují tonus a zlepšují krevní oběh.
Přečtěte si také:
Existuje mast na uretritidu
Nohy smrad léčba recenze obecně je to hrozná nemoc
Jaké jsou příznaky plísně na nohou
Jaká mast k léčbě kožních plísní recenze
Kompresní punčochy na křečové žíly pro muže, jak vybrat velikost
Levomycol mast na hemoroidy návod k použití
Cena matice omlazení pleti Garyaev
Z vyčnívajících žil na nohách se zelenými rajčaty
Cvičení pro prevenci křečových žil 600
Legrační fotografie avatara pro ženu bez tváře
Kurz léčby plísní na nohou délka života
Jak léčit alopecii u žen doma
Je možné vyléčit cystitidu v 1 denním vzorku
Levá paže a srdeční příčiny u žen
Artróza 2 stupně 1 PF
Masti proti bolesti na osteochondrózu YouTube
Pesto falangeální kloub
Weex recenze produktů na hubnutí jak brát
Účes pro tenké vlasy pro objem pro ženy nad 50 let s kulatým obličejem
Výrazný lifting obličeje co to je