Zrna a šťáva z granátového jablka se aktivně používají k vaření jídel na Blízkém východě a na Kavkaze – využít kulinářské znalosti národů obývajících tato území.
Experimentujte s následujícími kombinacemi produktů:
granátové jablko a nori
granátové jablko a tofu
granátové jablko a hnědá rýže
granátové jablko a koriandr
granátové jablko a lilek
granátové jablko a limetka
sója z granátového jablka a edamame
granátové jablko a feta, kozí sýr a brie
granátové jablko a kuskus
granátové jablko a mango
granátové jablko a karamelizovaná cibule
vedlejší produkty z granátového jablka a kuřecího masa a vedlejší produkty z granátového jablka a masa
granátové jablko a pudink
granátové jablko a jeseter (sirup z granátového jablka nebo hotová omáčka narsharab se používá jako marináda nebo glazura na grilované nebo smažené ryby).
Tyto kombinace, navzdory překvapení některých, jsou nyní nejvíce žádané kuchaři.
Chléb a pečivo s granátovým jablkem
S přidáním semínek z granátového jablka do těsta (obvykle křehkého pečiva) se chuť vašeho pečiva stane harmoničtější. Vytváří správnou rovnováhu mezi sladkou, kyselou a máslově-krémovou. Zrnka si během tepelné úpravy dokonale udrží svůj tvar, a pokud potřebujete těsto obarvit, jednoduše nahraďte část tekutiny šťávou nebo sirupem z granátového jablka.
Semínka granátového jablka se také hodí k nekvašenému chlebu a kvásku. Nebarví ho jako borůvky nebo ostružiny, ale dodávají sendviči, bruschette nebo toastu kyselost a šťavnatost.
Toastový chléb, mozzarella, avokádo a omáčka narsharab – dostanete sendvič
Horké sendviče jsou dobré k snídani i ke svačině. Rychle se vaří, zasytí a chutnají tak odlišně. Náš sendvič například kombinuje mléčnou chuť mozzarelly s krémovostí avokáda a ředí ji kyselostí omáčky narsharab a borůvek.
Sendvič se sýrem, avokádem a granátovým jablkem
Ciabatta, brusinky, tvaroh a semínka z granátového jablka – snídaňová bruschetta
Obvyklá ingredience bruschetty – smetanový měkký sýr, obarvíme brusinkami a ozdobíme semínky z granátového jablka. Nebude to nuda, ale bude to šťavnaté a chutné. Podívejte se na recept zde.
Bruschetta s granátovým jablkem a brusinkami
Rozdrobte pečivo a granátové jablko na anglické koláčky k čaji
Scones nebo scones jsou anglické pečivo, které se tradičně podává k čaji o páté. Koláčky jsou malé, dlouhé na jedno nebo dvě sousta a připravují se z poměrně unikátního těsta – bez velkého hnětení. Rozhodli jsme se, že kapka šťavnatosti jim neublíží a přidali do těsta semínka z granátového jablka. Nevíme, zda by Britové schválili koláčky z granátového jablka, ale nám se líbily.
Voláčky z granátového jablka
Saláty a svačiny s granátovým jablkem
Saláty jsou nejjednodušším způsobem, jak zařadit granátové jablko do svého každodenního jídelníčku. Typickým příkladem tohoto téměř každodenního salátu je mix zeleného salátu, pečené růžičkové kapusty a semínek granátového jablka plus extra panenský olivový olej. Pokud chcete, můžete růžičkovou kapustu nahradit syrovou brokolicí nebo květákem (syrovým nebo rychle orestovaným) a přidat trochu vařeného kuřecího nebo krůtího masa pro extra náplň. Semínka z granátového jablka můžete přidat do salátů s quinoou, bulgurem nebo kuskusem a část (nebo všechen) balzamikového octa nahradit šťávou z granátového jablka. Pro skvělý zimní salát zkombinujte semínka granátového jablka s hlávkovým salátem, meruňkami (nebo sušenými meruňkami namočenými v horké vodě nebo černém čaji), filety z grapefruitu a lístky máty.
Semínka ředkvičky a granátového jablka – časem prověřená kombinace uzbecké kuchyně
Kombinace ředkvičky a granátového jablka je základem slavného uzbeckého salátu „Taškent“, ze kterého bylo odstraněno vařené hovězí maso. Pokud chcete lehčí a cenově výhodnější variantu, stačí ředkvičku nastrouhat a smíchat se semínky granátového jablka. Jako dresink jsme použili šťávu z granátového jablka, ale můžete použít olivový olej smíchaný s kapkou balzamikového octa (nebo šťávy z granátového jablka).
Ředkvový salát s granátovými jablky
Řepa, mrkev a granátové jablko pro elegantní zeleninové jídlo
Tento salát – téměř zeleninové carpaccio – se dá podávat i na dovolenou, je to takové světlé a působivé jídlo. Hlavní věcí jsou vysoce kvalitní suroviny, protože příprava by neměla být obtížná. Zeleninu nakrájejte nejlépe speciálním struhadlem nebo velmi ostrým nožem, opatrně a pomalu ji vyskládejte.
Salát z červené řepy, mrkve a granátového jablka
Rukola, niva a granátové jablko – lehký a rychlý salát
Pokud máte rádi granátové jablko, pravděpodobně vám bude chutnat tento salát (viz recept zde). Obsahuje dvě výrazné porce granátového jablka: zrna a omáčku narsharab. Sekundární: rukola, modrý sýr a vlašské ořechy.
Salát s rukolou a granátovým jablkem
Semínka granátového jablka jsou vynikajícím párem pro chobotnice
Elegantní prezentace chobotnicového salátu ve sklenicích jej posouvá na novou úroveň. Toto jídlo můžeme podávat i o svátku, stačí nejprve spařit cibuli vroucí vodou nebo zvolit nejsladší červenou cibuli. Můžete ji dokonce rychle osmažit na kapce rostlinného oleje do zlatova.
Olihňový salát s granátovými jablky
Obiloviny a luštěniny s granátovým jablkem
Granátové jablko se hodí k rýži, kuskusu, quinoi a bulguru. Jeho šťávu lze bez fanatismu použít k tónování obilovin, například do salátů a svačin. A semínka z granátového jablka dodají vařené cereálii zvláštní texturu a zpestří její chuť. Jak se ukazuje, granátové jablko může při vaření kaše nahradit mléko! Jen to nezapomeňte vyzkoušet, než k tomu použijete granátové jablko. Stejně jako jiné ovoce se i granátová jablka různých odrůd od sebe výrazně liší. Experimentovali jsme s ovesnými vločkami a brzy vyzkoušíme krupici. Ostatně Lotyši z něj připravují vzdušný dezert, vaří krupici s brusinkovým džusem a možná se dočkáme i výborného jídla.
Granátové jablko se hodí k luštěninám, zejména k fazolím (konzervovaným). Masitá textura fazolí se skvěle doplňuje s příjemnou kyselostí. Pamatujte, že gruzínské lobio se často podává se semeny granátového jablka.
Rýže, máta, feta a granátové jablko – jednoduché, chutné a zdravé
Mísa rýže je bílé plátno, na které může každý napsat jakýkoli kulinářský příběh. Pár úhledných doteků: omáčka z granátového jablka, feta, vlašské ořechy a rýže se změní… na elegantní salát v řeckém stylu.
Mátová rýže se sýrem feta a omáčkou z granátového jablka
Rýže, kuřecí maso, brokolice a granátové jablko – vydatné víkendové jídlo
Podle legendy se aureola na vrcholu granátového jablka stala prototypem královské pokrývky hlavy. A v našem pokrmu (viz recept zde) toto ovoce promění obyčejné kuře v pokrm hodný krále.
Kuře s omáčkou z granátového jablka, brokolicí, žampiony a rýží
Ovesné vločky, tvaroh a šťáva z granátového jablka místo mléka – neobvyklá a chutná kaše pro celou rodinu
Chutné, zdravé a docela nečekané. Ovesné vločky vaříme ne s mlékem, ale se šťávou z granátového jablka (viz recept zde)! Přidejte tvaroh se sladkým ovocem a podávejte s mandlemi. Krásné ráno, skvělý den!
Ovesná kaše se šťávou z granátového jablka a tvarohem
Červené fazole, vlašské ořechy a semínka granátového jablka – zasytí i bez masa
Na přání lze roli granátového jablka v tomto pokrmu posílit nahrazením vinného octa šťávou z granátového jablka a přidáním špetky hnědého cukru do zálivky. Fazole s ořechy a granátovým jablkem jsou tak syté, že je můžete podávat k večeři místo hlavního jídla.
Fazole s ořechy a granátovým jablkem
Maso a drůbež ve šťávě z granátového jablka
Maso nebo drůbež nemusíte marinovat ve šťávě z granátového jablka dlouho, stačí pár hodin. Použijte jej k vaření jehněčího, husího nebo kachního masa. A poté podávejte maso nebo drůbež se semínky granátového jablka, abyste účinek zvýšili.
Marináda z granátového jablka na jehněčí maso
Šťáva z granátového jablka není nejsnadnější kulinářskou ingrediencí kvůli množství taninů. Ale ty a já nebudeme marinovat maso ve šťávě z granátového jablka ani jeden den. Jehněčí maso jím jen potřeme (viz recept zde) pro zvláštní chuť a křehkost a maso necháme v lednici jen 2 hodiny.
Jehněčí na šťávě z granátového jablka
Marináda a omáčka ze šťávy z granátového jablka pro kachnu
Pečená kachna je vždy malý nebo velký svátek. Pokud není důvod, tak jen oslava bříška. Zvýšíme její teplotu a ke kachně si nejprve připravíme marinádu na bázi šťávy z granátového jablka a poté omáčku na podávání ptáčka. Podívejte se na recept zde.
Kachna v omáčce z granátového jablka
Granátové jablko v dezertech
V dezertech by se granátové jablko mělo používat opatrně, zejména v jemných, homogenních – pěnových. Příliš kontrastují s jemnou texturou semínek granátového jablka – ne každému se to líbí. K přípravě sladkostí je proto nejlepší použít šťávu nebo sirup z granátového jablka.
Kešu, datle a granátové jablko pro skvělý raw tvarohový dort
V tomto cheesecaku, připraveném bez tepelné úpravy, se nám podařilo předvést lahůdky raw food dezertů a nezapomněli jsme ani na granátové jablko, jehož šťáva dodává dezertu zvláštní kyselý dort. šik. Podívejte se na recept zde.
RAW cheesecake vyrobený ze šťávy a semínek granátového jablka na krustě z kakaových bobů a datlí
Mandlové mléko, želatina a granátové jablko – francouzská odpověď na panna cottu
Už v samotném názvu tohoto dezertu – blancmange – je něco zvláštního, zámořského a velkolepého. Francouzi toho samozřejmě vědí hodně o dezertech! Blancmange je želatinové mandlové mléko podávané s lesním ovocem, francouzská odpověď na italskou panna cottu. Rozhodli jsme se to vařit s granátovým jablkem.
Blancmange s granátovým jablkem
Bonus: lahodný sirup z granátového jablka místo omáčky narsharab z obchodu
V angličtině je sirup z granátového jablka melasa z granátového jablka. Tato přísada se často vyskytuje v zahraničních receptech na marinování a glazování masa, ryb a drůbeže. Použijte to také takto. A podávejte jako na Středním východě: do misky dejte hummus nebo pyré restovanou zeleninu (jako je lilek, dýně nebo paprika), doprostřed nalijte sirup a podávejte s nekvašeným chlebem (jako pita chléb) a spoustou čerstvých bylinek .
Na přípravu sirupu z granátového jablka 800 ml čerstvě vymačkané šťávy z granátového jablka, 80 g cukru a 3 polévkové lžíce. l. V hrnci se silným dnem smíchejte citronovou šťávu. Přiveďte k varu a na mírném ohni za občasného míchání vařte 45–50 minut. Nechte působit 30 minut. Nalijte do skleněné nádoby, zavřete víko a vložte do chladničky. Množství cukru a citronové šťávy samozřejmě závisí na chuti granátového jablka a vaší preferenci sladkosti konečného produktu.
Sirup lze skladovat v chladničce až 6 měsíců. Pouze v tomto případě byste samozřejmě neměli použít 800 ml šťávy z granátového jablka, ale mnohem více. Jinak se efektivita tohoto procesu bude blížit nule, pokud ovšem neplánujete vyrábět obrobek na tak dlouhou dobu.
Sirup z granátového jablka s hummusem a pita
Přečtěte si také:
Rychlé spalování tuků dieta youtube
Léčba nekomplikované cystitidy s
Pomáhá ocet proti plísni nehtů kde koupit cena
Recenze léčby artrózy od pacientů 90 180
Bolest v kolenou s ankylozující spondylitidou, chození do lázní
Mírná asymetrie nasolabiálních rýh
Fotorejuvenace n tagil
Bolí mě loket, znecitlivěly mi prsty
Fibróza prohlídka adenomu prostaty
Vícestupňová obnova vlasů za studena
Testosteron a alopecie vousů
Na fotografii prstů se objevila plíseň
Technika masáže obličeje Guasha, kterou provádíte sami přes internet
Klouby bolí, co přijímat recenze
Léčba artrózy temporomandibulárního kloubu, stadium 4, léčba bez operace
Plíseň nehtů pod gelovým lakem fotografie doma se zakysanou smetanou
Fibromyalgie kód icd 10 u dospělých wbc
Systémová nekrotizující granulomatózní vaskulitida s převládajícími lézemi
Co si můžete koupit na plíseň nehtů, levné, dobré
Spondylitida na úrovni l5 s1 vibrace