Jsme zvyklí, že pod slovem „superfood“ se skrývá exotická a nejčastěji dovážená produkty. Ale každý odborník na výživu potvrdí, že v našich zeměpisných šířkách můžete najít vhodnou alternativu k zámořským produktům.
Superpotraviny jsou produkty s vysokou koncentrací prospěšných látek. Většina z nás zná plody goji, quinoa, spirulina a další exotické potraviny. Mnoho původních ruských produktů však může být pro zdraví a krásu neméně přínosné. Které jsme se dozvěděli od Pavla Storozhka, šéfkuchaře farmářské restaurace VLAVKE.
Řepu
Tato kořenová zelenina se perfektně skladuje a zároveň si po dlouhou dobu uchovává všechny své prospěšné vlastnosti. V obsahu železa je řepa na druhém místě za česnekem a v obsahu bóru a manganu je rekordmanem.
Tyto mikroelementy jsou důležité pro regulaci krvetvorby a metabolických procesů. Řepa také obsahuje hodně vlákniny, která je hlavní potravou pro naši střevní mikroflóru.
Jak si vybrat?
Věnujte pozornost barvě řepy. Jídelna je tmavší, ale zadní je světlá a může dosahovat velmi velkých rozměrů. Obří stolní řepa se dá sehnat i v obchodech, ale až blíže podzimu. Takové okopaniny se špatně skladují a nevydrží až do jara. Při výběru věnujte pozornost slupce: měla by být zarudlá, hustá, bez známek hniloby nebo viditelného poškození. Kvalitní řepa je stejnoměrná po celé ploše, nevyskytují se zde žádné nerovnosti ani dutiny a samotná okopanina je poměrně hustá.
Salát z červené řepy a rybízu
Složení:
Sýr Imereti – 30 g Dýňová semínka – 15 g Rybíz – 20 g Romano – 20 g Červená řepa – 150 g Pesto omáčka Parmazán – 10 g Bazalka – 20 g Česnek – 5 g Piniové oříšky – 5 g Olivový olej – 20 g
Příprava:
Řepu zabalte do alobalu a pečte na 180 stupňů. Na přípravu omáčky vše rozmixujte na pyré v mixéru. Řepu vychladíme a oloupeme. Nakrájejte na kostky 2×2 cm, Římské listy omyjeme, natrháme na malé kousky asi 2×2 cm Sýr nakrájíme. Smícháme červenou řepu, sýr, Romano, přidáme rybíz, dýňová semínka a navrch dáme pesto.
Pohanka
Tato cereálie prošla znovuzrozením, když do Ruska přišla móda bezlepkových výrobků. Pohanka tento protein neobsahuje a je vynikající pro dietu lidí s intolerancí.
Pohanka zároveň obsahuje poměrně velké množství jiných bílkovin a obsahem vitamínů a mikroprvků předčí quinou.
Jak si vybrat?
Barva jader je důležitým ukazatelem. Napařená jádra pohanky jsou tmavší, zatímco jejich okraje jsou světlé. A stejnou barvu jader a okrajů má i smažená pohanka. Zrna ve vysoce kvalitních obilovinách mají stejnou velikost a tvar. Podívejte se na spodní část balení: neměly by se hromadit drobky z drcených zrn. Trvanlivost pohanky nepřesahuje 20 měsíců, ale trvá o něco méně: 18 měsíců. Při nákupu pohanky si určitě zjistěte datum výroby a balení produktu. Neměli byste brát obiloviny, které mají označení na dodatečné nálepce, kterou lze snadno odstranit z obalu. Po nákupu nezapomeňte pohanku cítit. Pokud ucítíte plesnivý zápach, bez pochyby se produktu zbavte. Jeho konzumace je zdraví nebezpečná.
Pohanka s pečenou zeleninou
Složení:
Pohanka 100 g Cibule 50 g Mrkev 50 g Cuketa 50 g Paprika 50 g Sůl 1 g Pepř 1 g Máslo 30 g Rostlinný olej 30 g
Příprava:
Zeleninu nakrájejte na malé kostičky. Pečeme na 180 stupňů, dokud nebude hotovo. Pohanku propláchněte, přidejte vodu tak, aby zrno zakrývala jedním prstem. Vařte do měkka (do odpaření vody). Smícháme se zeleninou, přidáme máslo, sůl a pepř.
Kysané zelí
Tento produkt kombinuje jak probiotika, tělu mimořádně prospěšné bakterie, tak prebiotika (vlákninu) – potravu pro ně.
A během procesu kvašení se v zelí téměř zdvojnásobí obsah vitamínu C. Obsahuje také hodně železa, hořčíku a vápníku. Jeho obsah kalorií je velmi nízký – 100 g řepy obsahuje pouze 19 kcal. Je skvělý při dietě.
Jak si vybrat?
Zralé zelí, tedy vhodné k nakládání, by mělo být husté a těžké (nezáleží na tvaru – ploché, oválné nebo špičaté). Dá hodně chutné šťávy. Roztrhněte list. Pokud si všimnete skvrn a stop škůdců, pak taková hlávka zelí není vhodná k nakládání.
Složení:
Bílé zelí 1,5 kg Mrkev 0,3 kg Sůl 10 g Cukr 10 g
Příprava:
Zelí nastrouháme na bernerském struhadle (můžeme ručně nakrájet na tenké dlouhé nudličky). Mrkev také nakrájíme na nudličky. Zelí osolte, přidejte cukr, dobře pamatujte, aby pustilo šťávu. Umístěte těsně do sudu nebo sklenice. Nahoru umístěte lis, kterým zelí stlačíte. Musíte kvasit 7 dní. Každý den ji propíchejte, aby vzduch vyšel ven.
Dýně
Má velmi málo kalorií (23–25 kcal na 100 g) a živin je více než dostatek: vitamíny A, B, PP, T, zinek.
Dýně obsahuje dostatek draslíku, který pomůže zbavit se přebytečné vody. V této zelenině je hodně vlákniny, proto se k masitým pokrmům doporučuje dýňová příloha. Dietní vláknina váže část tuku a brání jeho ukládání
Jak si vybrat?
Čím je dýně větší, tím může být její dužnina vláknitější, takže je potřeba kupovat plody menší nebo střední velikosti. Jakýkoli druh dýně má charakteristické pruhy, které by měly být rovné. Jeho stonek by měl být suchý. Znakem zralé dýně je tvrdá slupka s jasně viditelným a jednotným vzorem; Předpokládá se, že čím více oranžová má dýně na slupce, tím je sladší a chutnější. Barva dužiny zralé dýně je jasně oranžová nebo sytě žlutá. Dýně s drobným ovocem a namodralou slupkou je považována za nejsladší a nejvšestrannější k jídlu. Pokud se dýně kupuje řezaná, měli byste věnovat pozornost semenům: musí být tvrdá a zralá.
Krémová dýňová polévka
Složení:
Dýně 1,0 kg Cibule 0,2 kg Mrkev 0,2 kg Smetana 0,3 l Sůl 5 g Mletý pepř 1 g Kořen zázvoru 20 g
Příprava:
Zeleninu oloupejte. Nakrájejte dle libosti. Dýni pečeme s nastrouhaným zázvorem. Smažte cibuli a mrkev. Vše promícháme, přidáme vodu tak, aby jen pokrývala zeleninu. Ochutnejte a vařte, dokud nebude hotový. Pyré v mixéru. Do vzniklé hmoty přidáme smetanu a zahřejeme.
Viz také –
Přečtěte si také:
Meso koktejl pro hodnocení obličeje 10 nejlepší
Punčochy na křečové žíly pro ženy stol
Turecké masti na houby pro ženy
Prostatitida jaké jsou příznaky
Jaké projímadlo můžete užívat na hemoroidy
Salonní procedury pro obnovu vlasů po bělení cena
Mykóza nohou mezi prsty léčba jódem
Širokospektrální lék na plíseň nehtů je
Můžete jíst proteinové sušenky při hubnutí seznamu
Kurzy hubnutí pro obézní ženy s Marikou
Kolik hodin nosit punčochy proti křečovým žilám cena
Snížit žílu na noze cena
Proctonis krém na vrásky pod očima video
Cvičení pro léčbu zlomenin kyčle 1. stupně
Hemoroidy nezmizí cena
Potraviny s obsahem purinů na dnu na nohou youtube
Mast na vazy a klouby kotníku
Sprej proti vypadávání vlasů v lékárnách, levný
Pooperační období po odstranění adenomu prostaty přes močový měchýř u mužů, léčba
Řada kožních plísní s jódem jódem