Proč naše tělo potřebuje cukr v krvi, nejčastější mylné představy o hladině cukru v krvi. Co potřebujete vědět o krevním cukru, pokud pravidelně cvičíte.
Cukr je v lidském těle představován nízkomolekulární sacharidovou sloučeninou, při vstupu do trávicího systému se cukr z potravin rozkládá na menší molekuly. Pro tělo je nejdůležitější glukóza, ta se využívá jako hlavní zdroj energie, když se mluví o hladině cukru v krvi, myslí se glukóza. Pokud je v těle glukózy nadbytek, ukládá se v játrech ve formě glykogenu, v případě potřeby lze glykogen kdykoli přeměnit zpět na glukózu.
ve stravě moderního člověka je hodně cukru, takové množství nelze zpracovat na glykogen, proto se glukóza zpracovává na tukové zásoby. Proces vstupu glukózy do buněk je regulován hormonem inzulínem; pokud hladina tohoto hormonu klesne, pak se glukóza nemůže vstřebávat a být prospěšná, to se děje u diabetes mellitus.
Populární mýty o hladině cukru v krvi
Čím nižší hladinu cukru v krvi, tím lépe
V krvi odebrané z prstu by množství glukózy mělo být od 3,3 do 5,5 mmol/l, ne více ani méně. Pokud je hladina glukózy vyšší, tělo bude trpět nedostatkem energie, člověk může ztratit vědomí a dokonce upadnout do kómatu. To se může stát osobě s diabetem, pokud omylem dostane příliš mnoho inzulinu.
Cukr se nachází pouze ve sladkostech
Jakákoli sacharidová sloučenina se může rozložit na glukózu, v případě sacharózy, tedy běžného cukru, k tomu dojde téměř okamžitě a sacharidy z rostlinných produktů se budou štěpit postupně, po dlouhou dobu a s velkými náklady na energii. V případě pomalých sacharidů je mnohem méně pravděpodobné, že glukóza zůstane nevyužitá a přejde do tukových zásob.
Aby tělo mohlo přijímat cukr, musí ho jíst
Lidské tělo si dokáže vyrobit glukózu samo, tento proces se nazývá glukoneogeneze. K výrobě glukózy se berou produkty z metabolismu, tělo nemůže získat glukózu přímo z tuku, to je další mylná představa neznalého člověka. Tělo ví, jak se chránit před nedostatkem glukózy, ale nemá stejně silnou ochranu před přebytkem glukózy.
Proč se hladina glukózy v krvi zvyšuje?
hladina glukózy v krvi se zvyšuje po každém jídle a následně se uvolňuje inzulin, který je nezbytný k tomu, aby buňky mohly vstřebat přicházející glukózu a přeměnit ji na energii. Za normálních okolností se poté hladina glukózy v krvi sníží, ale pokud má tělo problémy s produkcí inzulínu, hladina glukózy v krvi zůstane vysoká.
Co by měl někdo, kdo cvičí, vědět o hladinách cukru v krvi?
Je jasné, že tělo cukr potřebuje, nejlépe takový, který se bude dlouhodobě rozkládat na glukózu. Strava sportujícího člověka by měla obsahovat co nejvíce potravin s vysokým obsahem pomalých sacharidů. Glykemický index vám pomůže vyhodnotit rychlost rozkladu sacharidů na glukózu, tento ukazatel je uveden na obalech vedle energetické hodnoty.
Samotný glykemický index glukózy je 100, čím nižší je tento ukazatel u produktu, tím déle bude trvat rozklad na glukózu.
Nejvyšší glykemický index mají sladké potraviny, u máslového chleba může toto číslo dosáhnout 95 jednotek a u datlí až 103 jednotek. Průměrná hodnota glykemického indexu je od 56 do 69 jednotek, tato hodnota platí pro černý chléb, vařené brambory, banány a hroznovou šťávu. Hodnoty pod 56 jsou považovány za nízké, stejně jako většina mléčných výrobků a některá zelenina a ovoce.
Při sportovním životním stylu by sestavení výživového plánu mělo zohledňovat glykemický index. Pokud se chystáte na krátký, ale intenzivní trénink, je rozumné sníst něco s dostatkem snadno dostupné glukózy, která dodá energii. Pro dlouhodobou fyzickou aktivitu jsou vhodnější potraviny s nižším glykemickým indexem, ty zvýší výdrž.