Celozrnný chléb je chléb vyrobený z celozrnné mouky. Z obilných plodin se připravuje speciální směs: obilí se suší, smaží a někdy naklíčí (sladuje). Do směsi lze přidat různá semínka: len, řepka, mák, špalda, slunečnicová semínka, ořechy nebo třeba vnitřní slupka ořechů (pro přidání jódu do výrobku). Příprava takové směsi může trvat i více než 48 hodin. V každém případě musí být zrno zpracováno – přídavek neupravených zrn lidský žaludek nestráví, řekl RG prezident Ruského svazu pekařů.
Protože je tento chléb vyroben z celých zrn, obsahuje klíčky a otruby (vnější obal zrna). Odborníci na výživu říkají, že klíčky a otruby obsahují největší množství vitamínů, antioxidantů, draslíku, hořčíku, železa a vlákniny. Tyto látky mohou předcházet kardiovaskulárním a plicním onemocněním, posilovat imunitní systém atd.
Alexey Lyalin říká, že užitečnost takového chleba je často značně zveličená a nejde o nic jiného než o marketingový tah. Skutečného zdravého celozrnného chleba je v zemi málo. Protože technologie jeho výroby je velmi složitá. Například, aby se ze stejných otrub staly „léčivé“, musí zrno projít dlouhodobým technologickým zpracováním – speciálně se promyje, suší a mele. V tomto případě se první zlomek vyhodí a použije se pouze druhý. V opačném případě bude horní vrstva obilí pod kombajnem obsahovat těžké kovy a zbytky chemikálií používaných k ošetření plodin.
A ve skutečnosti neexistuje žádný takzvaný chléb „bez kvasnic“, říká Alexey Lyalin. Už proto, že případné droždí při průchodu troubou vyhřátou na 360 stupňů odumře. Pouze arménský lavash a židovské matzo se pečou bez použití droždí, říká Lyalin. Ve všech ostatních chlebech je droždí základním prvkem. Jde jen o to, že tyto živé organismy přicházejí v různých typech: suché francouzské, briketované, ve formě startérů (živé organismy v tekuté formě). S pomocí kvasinek dochází k fermentačnímu procesu, který snižuje obsah cukru a mění jej na oxid uhličitý, který dává těstu pórovitost. Pomocí fermentačního procesu je možné těsto „nasytit“ vitamíny a aminokyselinami.
Například proces fermentace oblíbeného „Darnitsky“ trvá asi 9,5 hodiny, říká Alexey Lyalin. Je to „Darnitsky“, které odborník nazývá optimální pro širokou škálu spotřebitelů. Jeho receptura je prověřená časem, jeho konzumace nemá žádné kontraindikace. Snězením několika plátků Darnitsky můžete pokrýt 60 % denního příjmu vlákniny. Obsahuje také esenciální mikroelementy a vitamíny B.
Alexey Lyalin každopádně radí při nákupu chleba zaměřit se na určité odrůdy a vybírat podle výrobce – věřit produktům prověřených průmyslových továren nebo profesionálních pekáren. Mají vlastní kvalitní laboratoře a přitahují specialisty. A kvalita chleba přímo závisí na jednotlivém pekaři. “Je to jako v medicíně: se stejnými znalostmi mají pekaři, stejně jako lékaři, různé kvalifikace. A výsledek může být úplně jiný,” vysvětluje odborník.
Přečtěte si také:
Jaké masti existují na hemeroidy
Masti na tvarování plísní nohou a rukou video na
Doporučení zlomených spojů cena
Valgus a dysplazie co to je
Prevence osteoporózy u žen léky monural
Prostatitida potřebujete masáž 10
Cystitida a uretritida u mužů, příznaky a léčba, léky
Domácí pomoc při cystitidě se širokým spektrem účinku
Cvičení na vrásky na čele Evgeniya Baglyk Jacqueline Kennedy
Tablety pro posílení kloubů a chrupavek lebky
Sůl zabíjí plísně nohou jódem pokud
Prevence a léčba kloubů lidovými prostředky
Profesionální rovnání vlasů v salonu jak se procedura nazývá
Foto korejské mytí obličeje pro mastnou pleť
Recenze produktů na stahování pórů na obličeji
Cena menovazinu na bolest nohou
Jaká bylina léčí artrózu ramenního kloubu
Houba nehtů mezi prsty způsobuje a léčba lidovými prostředky
Elos omlazení co
Antimykóza na plíseň nehtů klesá cena v lékárnách cena