Odborníci z centra Svazu spotřebitelů „Roskontrol“ spolu s Federálním vědeckým centrem for Food Systems pojmenované po Gorbatovovi RAS a organizace The Rostest-Moscow testovaly značky majonézy a jmenovaly ty nejlepší.
„VM“ se dozvěděl názor odborníka na výživu ohledně prospěšných a škodlivých vlastností majonézy.
– Moderní pohled na kupovanou majonézu mezi odborníky na výživu nevyvolává pozitivní emoce, protože se jedná o tučný produkt a při průmyslové výrobě obsahuje velké množství konzervačních látek. Často se vyrábí z nekvalitních surovin. A proto nelze majonézu z obchodu považovat za produkt prospívající tělu. Samotná majonéza (směs rostlinného oleje, vajec a hořčice) zpočátku nemá žádné negativní stránky. Je důležité si pamatovat množství spotřebovaného produktu – ne více než polévková lžíce, například na novoroční večeři. Je lepší připravit si majonézu doma. Můžete si tak být jisti kvalitou produktů, ze kterých se majonéza vyrábí. A ve skutečnosti, pokud si omáčku uděláte doma, bude sytější než majonéza z obchodu. Bude to však opravdu zdravé, zasytí a nesníte velké množství. Tento produkt rychle zasytí, takže člověk toho moc nesní. Domácí majonézu lze dokonce považovat za zdravý potravinový produkt. Je ale důležité jej správně kombinovat s dalšími produkty. Není třeba jíst majonézu s chlebem, smaženými bramborami nebo Olivierem. Je lepší udělat si zeleninový salát z rajčat a okurek a dochutit ho domácí majonézou, pak ano, tento produkt tělu prospěje.
VM doporučuje, abyste si zkusili vyrobit majonézu sami doma. Mimochodem, není to tak těžké, jak se na první pohled zdá. Naučili jsme se několik receptů na vytvoření nepostradatelného jídla na novoročním stole. Zkuste to, někteří labužníci tvrdí, že chuť domácí majonézy se s majonézou z obchodu nedá srovnávat.
Chcete-li vyrobit dokonalou majonézu, musíte si zapamatovat několik pravidel.
1. Všechny přísady musí být čerstvé a pokojové teploty.
2. Majonéza z domácích vajec bude mít jasně žlutou barvu. Pozoruhodné je, že čím čerstvější vejce, tím sytější barva. Z vajec z obchodu se ukáže, že majonéza bude mít obvyklou béžovou barvu.
3. Je lepší připravit majonézu se slunečnicovým olejem. Pokud jste milovníky olivového oleje, pak si udělejte směs olivového a slunečnicového v poměru 1:1, nebo ještě lépe 1:3. Olivový olej v omáčce dodá hořkost.
4. Tloušťku majonézy lze upravit množstvím oleje. Čím více oleje, tím hustší omáčka.
5. Do hotové majonézy můžete přidat jakoukoli přísadu, například česnek, ořechy, bylinky, koření – vše podle vaší chuti.
6. Domácí majonézu lze skladovat maximálně 4 dny.
Domácí majonéza s hořčicí a citronovou šťávou
Budete potřebovat:
2 vejce
½ lžičky. sůl
½ lžičky. cukr
2 lžičky. hořčice
250 ml rostlinného oleje
1 polévková lžíce. citronová šťáva
Majonézu je nejlepší připravovat pomocí mixéru, protože v tomto případě můžete použít celá vejce a neoddělovat bílky od žloutků.
Ve vysoké a nepříliš široké misce opatrně rozbijte vejce, aby žloutky zůstaly neporušené. Přidejte sůl, cukr a hořčici. Rozmixujte mixérem dohladka. Nyní pohybem mixéru nahoru a dolů nalijte do tenkého proudu rostlinný olej. Šlehejte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a omáčku znovu dobře promíchejte.
Domácí majonéza s octem
Budete potřebovat:
2 žloutky
½ lžičky. sůl
½ lžičky. cukr
½ lžičky. ocet 9% (pokud při přípravě použijete jablečný ocet, bude majonéza velmi křehká)
150 ml rostlinného oleje
Do žloutků přidejte sůl, cukr, ocet a olej. Spusťte mixér na dno mísy, upevněte jej a začněte mixovat, aniž byste s ním pohnuli. Po 3 minutách, když majonéza začne houstnout, začněte pohybovat mixérem nahoru a dolů, abyste zajistili, že se všechny ingredience promíchají rovnoměrně.
Bezvaječná majonéza
Budete potřebovat:
150 ml mléka
300 ml rostlinného oleje
2–3 lžičky. hořčice
2 polévkové lžíce. citronová šťáva
½ lžičky. sůl
Máslo a mléko několik sekund šlehejte. Vznikne vám hustá hmota, do které je potřeba přidat hořčici, citronovou šťávu, sůl a pro homogenitu promíchat.
Majonéza se zakysanou smetanou a vařeným žloutkem
Budete potřebovat:
3 vařené žloutky
2 lžičky. hořčice
300 g tučné zakysané smetany
½ lžičky. sůl
Žloutky rozmačkejte s hořčicí do hladka. Přidejte zakysanou smetanu, sůl a rozmixujte mixérem dohladka.
Majonéza z křepelčích vajec
Budete potřebovat:
6 křepelčích vajec
150 ml slunečnicového oleje
½ lžičky. sůl
½ lžičky. cukr
½ lžičky. hořčice
1 polévková lžíce. citronová šťáva
Mletý černý pepř, bylinky
Smíchejte vejce, sůl, cukr, hořčici a pepř a minutu šlehejte mixérem. Začněte tenkým pramínkem přilévat rostlinný olej a šlehejte omáčku do zhoustnutí. Do směsi přidejte citronovou šťávu a bylinky, znovu prošlehejte. Hotovou majonézu je třeba dát na několik hodin do lednice, aby zhoustla.
Přečtěte si také:
Jak zhubnout oficiální stránky
Léčba plísní domácími prostředky 395 autobus
Pleš na hlavě způsobuje bez dopadu
Léčba hemoroidů přípravky masti jaké
Taurin na vrásky cena
Foto dietního oběda am
Tablety s heparinem na křečové žíly foto
Jaké pilulky užívat na uretritidu u mužů
Léky pro léčbu postkoitální cystitidy
Nehet houba léčba léky obrázky
Kapky na plísně nohou, levné, ale účinné
Můžete jíst sýr, pokud máte hemoroidy
Jaké jsou koupele pro hemoroidy
Chirurgická léčba adenomu prostaty cena
Režimy léčby hemoroidů
Jaký lék lékař léčí křečové žíly
Venotonický chladivý krémový gel recenze
Jak si sami opravit vykloubené koleno
Konečníku hemoroidy 3. stupně
Ukázat, jak se na místě provádí operace kolenního kloubu