„No a je to, rozhodně začnu s Novým rokem! Nebo ještě lépe od 11. ledna, kdy skončí všechny prázdniny a nebudou žádná pokušení!“ Zní povědomě? Ale přemýšlejte o tom – proč se posmívat, když můžete nahradit některé ingredience a obvyklý salát Olivier bude méně škodlivý? Například: místo klobásy – vařená prsa, majonéza z obchodu – domácí omáčka podobné chuti, která navíc může být zdravá.
Tedy jde o to, že sváteční stůl se správnými pokrmy není jen osamělá zelenina a absence moučných jídel, doprovázená nevkusnou sklenicí vody. Jedná se o poměrně pestrá a chutná jídla, která osloví všechny členy vaší rodiny. Pouze méně kalorií.
Nabízíme vám tedy pět receptů na pokrmy z menu zdravé výživy, které se stanou důstojnou ozdobou vašeho vánočního stolu.
PEČENÝ KRŮT V SÓJOVÉ OMÁČCE
Jednou z nejvhodnějších variant vánočního menu je pečený krocan. Jen se zamyslete: sto gramů tohoto pokrmu obsahuje jen asi 100 kalorií, ale tato verze krůtího masa obsahuje maximum bílkovin, což je velmi důležité, pokud se chcete vyhnout nadbytečným kilogramům během svátků.
Složení:
1,5 kg krůty. Odřízneme z něj kůži, tím snížíme množství tuku, dvě lžíce medu. Vezmeme jakýkoli med, který máte rádi. Oblíbené koření. Můžete dělat, co chcete. Nejoblíbenější varianta: paprika, kurkuma, směs italských bylinek, stejně jako suchý česnek, sůl a pepř. 200 ml sójové omáčky. Nejlepší dresink na marinádu na pp.
Vaření:
Krocana marinujte v marinádě několik hodin. Poté vložíme např. do rukávu (nebo alobalu) a pečeme při teplotě 180 stupňů. Asi po 80 minutách vyjmeme. Během vaření lze krůtu v rukávu obrátit. Deset minut před koncem pečení odřízněte rukáv a nechte maso osmahnout.
SALÁT S KREVETAMI A AVOKÁDEM
Mořská verze salátu Olivier. Rafinovanější a sofistikovanější varianta pro fanoušky mořských plodů. Vánoce jsou navíc skvělou příležitostí dopřát si něco chutného.
Ingredience: 300 gramů mražených krevet. Pokud jsou syrové, nejprve je uvařte. dvě avokáda. Potřebujete zralé ovoce. Odstraňte kůži a nakrájejte na kostičky. dvě čerstvé okurky. Nakrájejte na kostky. dvě nakládané okurky. Potřebné pro pikantnosti. Nakrájejte také na kostky. jednu velkou mrkev. Uvařit a také na kostky. tři vařená slepičí vejce. Nakrájejte na kostky. 80 gramů zeleného hrášku. tři polévkové lžíce přírodního jogurtu. můžete přidat cherry rajčata.
Vaření: vše je velmi jednoduché. Všechny ingredience smícháme, dochutíme jogurtem, podle chuti osolíme.
PEČENÁ ZELENINA S MOZZARELLOU
Výbornou a správnou přílohou je zelenina zapečená s mozzarellou. Jako alternativu můžete zvolit nízkotučný sýr. Jako základ použijte jakoukoli zeleninu, ne nutně z níže uvedeného seznamu. Ingredience:
brambory, lilek, cuketa, mrkev, paprika, houby, sýr, zakysaná smetana.
Příprava: Před pečením zeleninu přelijeme omáčkou ze zakysané smetany. Během vaření je posypte lahodným sýrem. Před podáváním ozdobte pokrm bylinkami. Můžete ho péct v troubě, na grilu nebo na grilovací pánvi. Můžete přidat omáčku pesto.
SENDVIČ S RIOTTOU NEBO KRÉMOVÝM SÝREM
Výborná alternativa klasických máslových sendvičů. Nahrazením jedné ingredience je tato svačinka nejen méně kalorická, ale také velmi chutná.
Složení:
Celozrnný chléb – 1 ks, Smetanový sýr nebo sýr ricotta – podle chuti, Červený kaviár (krevety, ryby) – podle chuti, Rukola – podle chuti.
Příprava: chléb nakrájejte na plátky požadované velikosti. Pokud máte čas, lehce opečte na pánvi. Poté chléb potřete smetanovým sýrem nebo ricottou, navrch dejte kaviár a ozdobte lístky rukoly.
PASTRAMA KRŮTA NEBO KUŘECÍCH PRSÍ
Nejlepší náhradou klobásy z obchodu je domácí pastrami. Pro srovnání: domácí pastrami má pouze 68 kalorií, zatímco klobása z obchodu má 257 kalorií nebo více.
Složení:
krůtí prsa – 1 kg (nebo dvě kuřecí prsa) sklenice vody sůl – 1 polévková lžíce. l. česnek – 5 – 6 stroužků koření, paprika – olivový olej podle chuti.
Příprava: do hluboké misky nasypte sůl, přidejte vodu a promíchejte. Do tohoto nálevu na dvě hodiny ponořte krůtí prsa nebo dvě kuřecí prsa. Poté maso vyjmeme z nálevu a trochu osušíme na papírovém ubrousku. Prsa položte na plech vyložený alobalem, naplňte je stroužky česneku a potřete je směsí másla a pepře. Předehřejte troubu na 250 stupňů. Umístěte plech na dvacet minut. Po uvaření není třeba dvířka trouby otevírat alespoň dvě hodiny. Pastrami potřebuje úplně vychladnout a „dozrát“.
Fotka: z otevřených zdrojů
Přečtěte si také:
Zlatá maska na obličej doma YouTube
Co je osteoporóza, je léčitelná
Glabelární vráska jak odstranit masáž video lekce
Recenze fonoforézy pro obličej doma
Artroslato gel na klouby recenze cena za
Příznaky artritidy kloubů bérce
Nejúčinnější léky na hemoroidy a trhliny
Jak udělat kruhy pod očima 5 let
Léčba oddělení nehtové ploténky doma s vejcem
Kolenní injekce flexotron recenze 5 nejlepších modelů
Aloe v ampulích pro obličej cena lékárenský extrakt
Proč mě ráno bolí kyčel medi koupit
Ortoped flebolog
Plísně na nohou stupeň 3 riziko 4 co je to léčba
Evalar bio čaj na klouby cena
Onychogryfóza nehtů na nohou, jak zacházet s mastí
Fyzická rehabilitace po podvrtnutí kyčle 6 týdnů
Čípky na hemoroidy s krvácením pro muže 40
Fitness dieta pro ženy sportsmaster
Analýza kostí a kloubů