Nejlepší čas na experimentování se zeleninou je na podzim, kdy najdete vše v jakýkoli obchod a trh, po čem vaše srdce touží. Vybrali jsme pro vás ty nejjednodušší, ale originální recepty, které vám umožní potěšit sebe i svou rodinu zdravým a chutným jídlem.
Většinu zeleniny zpracujeme tepelně.
Pozornost si zaslouží především dýně, která se dá použít jak jako jedna z přísad, tak i jako nádoba na přípravu pokrmu.
Možná jste vyzkoušeli kaši připravenou z dýňové dužiny. Už jste slyšeli o dýňové polévce, rizotu nebo tak skvělém dezertu, jako je kuskus se sušeným ovocem?
Na druhém místě jsou rajčata a dužnaté papriky, které mohou být výbornou „nádobou“ na pečení nebo nádivku do studených salátů a náplní.
Cuketa plněná lilkem a houbami
K přípravě svačiny se hodí malé cukety, kterých sklenička vystačí přesně na jedno sousto. To vám umožní používat misku při bufetech, piknikech a kdekoli, kde je vhodné brát jídlo rukama.
Plněné cukety pečte místo smažení v troubě, abyste snížili množství tuku v misce, protože cuketa dobře saje olej. S upečenými porcovanými „poháry“ se lépe manipuluje rukama, protože na prstech nezůstává mastnota.
Jako náplň můžete použít libovolnou kombinaci produktů, včetně hotových studených salátů. Náplň můžete přidat lžičkou, po pečlivém nasekání a smíchání ingrediencí. Pro náš recept jsme zvolili původní verzi s lilkem a houbami.
K přípravě pokrmu tedy potřebujeme:
cuketa (na testování bude stačit 1 malá);
žampiony 40 g;
lilek 40 g;
majonéza;
cibule 20 g;
olivový olej 1 polévková lžíce;
směs koření (bazalka, tymián, pepř, sůl);
česnek 1 malý stroužek.
Cuketu nakrájejte na 4–6 malých „hrnků“, odstraňte semínka a jádřince, orestujte na oleji nebo upečte v troubě.
Zeleninu a houby oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na oleji do měkka. Do výsledné směsi přidejte majonézu a koření a důkladně promíchejte. Pomocí malé lžičky naplňte „hrnky“ smaženou zeleninou.
Hotové jídlo položte na talíř, třeba na čerstvé listy salátu. Ozdobte bylinkami a čerstvou zeleninou.
Lilek zapečený s tofu
Libové a zároveň velmi uspokojivé jídlo bohaté na bílkoviny a těžko stravitelné sacharidy, které zároveň obsahuje velmi málo kalorií na porci. Umožňuje rychle ukojit hlad a udržet si pocit sytosti po dlouhou dobu. To bude užitečné pro lidi sledující svou váhu, sportovce, vegetariány a ty, kteří drží půst.
Pro přípravu budeme potřebovat:
1 velký lilek nebo pár malých;
brambory 2 ks;
tuhé tofu 40 g;
vařené fazole 60 g;
rostlinný olej, rajčatový protlak, koření a sůl podle chuti.
K přípravě aromatické omáčky si musíte vzít:
smotana z kravského mléka nebo kokosová smetana 1 lžička;
hrst sezamových semínek;
balzamikový ocet a sůl podle chuti.
Lilek rozkrojíme na 2 poloviny a vybereme dužinu tak, abychom měli neporušené stěny ve tvaru lodiček. Dužinu lilku, vařené brambory a tofu nakrájíme na kostičky. Vzniklou směs smícháme s fazolemi, dochutíme rajčatovým protlakem, olejem a kořením. Vložte náplň do lodiček a vložte misku do trouby na 15 minut při 180 °C. Rajčatový protlak lze předem zředit vodou.
K přípravě sezamové omáčky potřebujeme mixér nebo hmoždíř. Většina semínek musí být rozemleta do hladka. Do vzniklé pasty přidejte zbylá celá sezamová semínka, smetanu a ocet, důkladně promíchejte.
Hotové lilkové lodičky dejte na talíře, nechte mírně vychladnout a přelijte připravenou omáčkou.
Paprika plněná obilovinami a zeleninou
Pro přípravu tohoto pokrmu je vhodnější hnědá rýže, která je nejzdravější. Místo toho můžete použít rýži basmati nebo jakékoli jiné zrno. Tím se změní chuť pokrmu a každý si může najít svou preferovanou možnost. Můžete si také vzít jakoukoli zeleninu. Jako základní nabízíme naši verzi receptu. „Na místě“ lze výrazně upravit přidáním masa, chobotnice, krevet a jakýchkoli ryb.
Pro přípravu budeme potřebovat:
velké masité papriky 4 ks;
žampiony 4 ks;
malá mrkev;
rajčatová šťáva 200 ml;
hnědá rýže nebo jakékoli jiné předvařené cereálie 3 šálky;
sůl, koření, olej podle chuti.
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a orestujeme na oleji spolu s houbami. Přidáme uvařenou rýži nebo jiné obiloviny, koření, sůl, vše důkladně promícháme.
Papriky očistíme od jader a semínek, dovnitř paprik dáme připravenou náplň. Papriky vložte do hlubokého pekáčku nebo pánve, zalijte rajčatovou šťávou a vložte do předehřáté trouby na 30–40 minut.
Rajčata plněná salátem
V našem základním receptu jsme použili sýrový salát. Můžete použít jakoukoli jinou možnost plnění. V každém případě to dopadne lahodně. Pokrm je jednoduchý a rychlý na přípravu a zároveň vypadá slavnostně.
Pro experimenty můžete použít krabí salát, Olivierov salát, sýr, klobásu, česnek a koření. Jste omezeni pouze svou představivostí a obsahem lednice.
K přípravě pokrmu budeme potřebovat:
rajče 4 ks;
sýr gouda, feta, čedar, předstrouhaný, hrst;
zakysaná smetana nebo majonéza 2 polévkové lžíce;
aromatické bylinky, česnek podle chuti.
Pro větší pohodlí pro jedlíky si můžete vzít velmi malá rajčata, která se snadno vejdou do úst. Odstraňte vršky rajčat, aby se plody nerozdrtily. K tomu je lepší použít velmi ostrý nůž. Odstraníme ovocné přepážky a semena.
Sýr, zakysanou smetanu nebo majonézu, aromatické bylinky a jemně nasekaný česnek rozmixujte dohladka. Touto směsí naplňte rajčata. Pokrm je hotový. Položte na talíř a ozdobte bylinkami.
Pilaf v dýni
Chcete-li připravit tento sladký pilaf pro jednu osobu, budete se muset starat o nákup mini dýně. Obyčejná dýně udělá jídlo pro několik lidí.
V závislosti na velikosti dýně budete muset změnit dobu vaření v troubě. Větší ovoce bude vyžadovat více náplně a delší dobu pečení. Zároveň se nedoporučuje zvyšovat teplotu vaření více, než je uvedeno, protože dýně se může nahoře připálit a uvnitř zůstane nedopečená.
K přípravě pokrmu budeme potřebovat:
malá dýně 1 kus;
rozinky, hrst;
datle a sušené meruňky po 4 ks;
rýže 300 g;
kořeněné bylinky, podle chuti nejlépe kurkuma a šafrán;
zelenina a máslo;
med 2 polévkové lžíce;
sůl podle chuti.
Ocas dýně s částí dužiny odřízněte tak, aby tvořil víko. Výběr semen. Vnitřní povrch dýně namažte směsí medu a rozpuštěného másla a vnější povrch slunečnicovým olejem.
Sušené ovoce nakrájíme na malé kousky a zlehka orestujeme na másle. Rýži lze předem opařit vroucí vodou nebo dokonce vařit, ale nepřiveďte ji do připravenosti, jinak v hotovém pokrmu zůstane příliš mnoho tekutiny.
Rýži smícháme se sušeným ovocem a kořením, osolíme, vložíme do dýně a otvor uzavřeme pokličkou. Pečte v troubě na 150°C 35 minut.
Jehněčí dolma se zeleninou
Toto není tradiční gruzínská dolma, kterou většina gurmánů zná. Na vaření nepoužijeme hroznové listy, ale do náplně použijeme maso. Zeleninu naplníme mletým masem.
K přípravě pokrmu budeme potřebovat:
jehněčí 200 g;
lilek 1 kus;
paprika 1 kus;
velké rajče;
česnek podle chuti;
zakysaná smetana 4 polévkové lžíce;
rostlinný olej;
rajčatová pasta 1 polévková lžíce;
cibule, kopr, koriandr, pepř, sůl podle chuti.
Příprava mletého jehněčího masa. Smažte cibuli, přidejte do pánve rajčatový protlak, aromatické bylinky, pepř a sůl. Do výsledné směsi přidejte mleté maso a opékejte ho, dokud se neuvaří.
Zeleninu zalijte vroucí vodou, aby její dužina mírně změkla. Vyjmeme jádřince a vzniklou dutinu naplníme mletým masem. Naplněnou zeleninu dejte do hrnce a vařte na mírném ohni 40 minut.
Ze zakysané smetany a nadrobno nakrájeného česneku připravíme omáčku, kterou před podáváním hotové jídlo přelijeme.
Přečtěte si více
Další materiály k tématu:
Co jedí gymnastky?
Objem svalů pro hubené muže
Jak může student jíst zdravě
Přečtěte si také:
Příznaky časných tablet cystitidy
Artrosilene 5 procent gel návod k použití cena
Revmatoidní artritida norma krevního testu 3. trimestr
Mast na houbu Candida u mužů a žen
Nehtová houba je nebezpečná pro lidi kolem ní, když se člověk vyvíjí
Mast na hemoroidy pro muže žraloka
Kožní nehtová plíseň ošetření foto cena
Jak zhubnout po přejídání co dělat
Bolest v nadloktí pod ramenem co
Artróza kyčelního kloubu fyzická aktivita může být
Co můžete pít, pokud máte hemoroidy 4.
Měsíční menu na hubnutí pro muže
Masti na vnější hemoroidy jsou levné a účinné
Plíseň nohou lidové recepty snadné a rychlé na přípravu k večeři s fotografiemi
Kyčelní kloub vyzařuje u mužů do žaludku
Plató na dietě co dělat 5 let
Cvičební terapie pro meniskus kolenního kloubu video
Proč k léčbě osteoporózy dochází
Nejlepší krém proti vráskám
Bolest v třísle vpravo u mužů vyzařuje do nohy, co by to mohlo být