Obsah Prostírání svátečního stolu: jak radí tradice Jaká jídla se obvykle podávají na Velikonoce Lahodné recepty na velikonoční stůl Lavashová rolka s červenou rybouKuřecí roláda s vejciMasové kroužky se sázenými vejciVelikonoční tvarohový kastrol
Velikonoce jsou slavnostním svátkem a úžasnou příležitostí k rodinné jednotě, probouzející vřelé a radostné pocity. Krásně nazdobená hostina, chutná jídla, dodržování tradic – to vše dělá oslavu Velikonoc obzvláště nezapomenutelnou.
Prostírání slavnostní tabule: jak radí tradice Poznámka!
Pro všechny křesťany jsou Velikonoce nejstarším a nejdůležitějším náboženským svátkem. Bylo založeno na počest vzkříšení Krista a slaví se 40 dní.
Zmínka o něm se v evangeliu vyskytuje mnohokrát. Hlavním příběhem je příběh Poslední večeře a ukřižování Krista, které po ní následovalo.
V roce 325 bylo rozhodnuto, že všechny křesťanské denominace budou slavit Velikonoce ve stejný den. Za tímto účelem byla stanovena první neděle po prvním úplňku, ne dříve než v den jarní rovnodennosti. Po nějaké době však východní a západní křesťanské denominace začaly slavit Velikonoce v různé dny, každá podle svých vlastních výpočtů.
Na velikonoční hody položte na stůl ten nejlepší ubrus a umístěte to nejkrásnější nádobí. Je dobré, když ubrus, nádobí a ubrousky mají červené inkluze, protože je to symbol Velikonoc. Také dekorace může obsahovat radostné jarní odstíny: světle zelená, žlutá, modrá. Ozdobte stůl svíčkami a čerstvými květinami ve vázách nebo květináčích.
Dejte velikonoční dorty a barevná vajíčka do samého středu svátečního stolu. Ty lze umístit do košíku nebo umístit na misku s naklíčeným ovsem nebo pšenicí. Místo klíčků můžete použít čerstvou trávu a vajíčka na ni položit.
Na stole by neměl chybět ani tvaroh Velikonoční ochucený máslem, rozinkami a kandovaným ovocem.
Bylo zvykem pokládat na velikonoční stůl figurku zajíce, znamenajícího plodnost. Byl vyroben z různých materiálů a dnes může být zajíc čokoláda.
Vlastní
Je zvykem, že pravoslavní křesťané po čtyřicet dní, počínaje velikonoční nocí, říkají při setkání pozdrav: „Kristus vstal! a odpovězte: “Opravdu vstal z mrtvých!” V tomto případě byste se měli políbit třikrát.
Jaká jídla se obvykle podávají o Velikonocích
Půst nařídil výrazná omezení jídla. Velikonoční jídlo je proto radostnou událostí pro ty, kteří neochvějně snášeli tyto zákazy. Půst je však potřeba správně přerušit, proto se u velikonočního stolu nedoporučuje přejídat.
Vlastní
Svěcení pokrmů připravených na sváteční stůl – vajíčka, velikonoce, tvarohové Velikonoce – probíhá v kostele na Bílou sobotu předcházející Velikonoční neděli, bezprostředně po velikonoční bohoslužbě.
Svěcení pokrmů připravených na sváteční stůl. p>
Podle tradice se na stůl nejprve podává želé z ovesných vloček a lehká zeleninová přesnídávka, aby se připravila masitá jídla, která byla v postní době zakázána.
Po předkrmu si můžete dát červené víno a začít jíst studené maso a rybí pokrmy.
Jak již bylo zmíněno, velikonoční dorty zaujímají na svátečním stole ústřední místo. Na vrcholu největšího velikonočního dortu by měla být tenká kostelní svíčka.
Poznámka!
Výrazným rysem velikonočního koláče je velké množství pečiva a koření: máslo, vejce, rozinky, vanilka, kardamom, muškátový oříšek. Vršek dortu ozdobíme polevou nebo posypeme moučkovým cukrem.
Kulich lze jíst ihned po přerušení půstu, tedy přímo v chrámu, po skončení velikonoční bohoslužby. Častěji je však požehnán a odvezen domů, kde jej hlava rodiny o velikonoční hostině rozdělí mezi všechny členy domácnosti.
Kromě lehkých zeleninových salátů se na stole podávají masové a rybí předkrmy, želé (rosolované maso), želé ryby, ale i pečené maso a rybí pokrmy.
Tradičním teplým jídlem na Velikonoce bylo selátko. Nyní jej lze nahradit mladým vepřovým.
Předkrmy a teplá jídla doprovází velké množství různých druhů zeleniny, které se podávají samostatně na talíři. Toto je hlávkový salát, řeřicha, kopr, petržel, koriandr, bazalka.
Dalším tradičním pokrmem velikonoční hostiny je kalja. Jedná se o polévku, která je křížencem rybí polévky a kyselé okurky. Vaří se z tučných ryb: losos, pstruh, halibut. Kalya musí být ochucena kyselou okurkou, nálevem z okurek a kořením. Dělají to tlusté, mnohem tlustší než ukha.
K velikonočnímu stolu se podává červené víno a také malé sušenky a buchty ve tvaru zajíčků, jehňat, kohoutků a holubic.
Výborné recepty na velikonoční stůl
Toto lahodné jídlo se připravuje rychle a snadno.
Pita houska s červenou rybou Krémový sýr (Hochland, Almette, Oltermani atd.): 200 g, Kopr: 1 svazek, Zelená cibule: 1 svazek, Jablečný nebo vinný ocet: 1 polévková lžíce. lžíce, Plátky červené ryby (losos, pstruh, losos atd.): 200 g, arménský lavash: 1 ks.
Nejprve si připravte pastu na namazání role. Kopr a zelenou cibulku nakrájíme nadrobno. Dejte do misky. Přidejte tam smetanový sýr a jablečný ocet. Směs rozemelte, dokud nebude hladká.
Opečte pita chléb s připravenou pastou a rovnoměrně na něj položte tenké plátky červené ryby.
Pita chléb srolujte do pevného válečku a dejte na půl hodiny do lednice. Před podáváním rolku nakrájejte na porce široké 3 cm.
Kuřecí roláda s vejci
Připravuje se do tvaru kruhu s kuřecími vejci zapečenými uvnitř.
Kuřecí řízek: 600 g, Vejce: 6 ks, Cibule: 1 ks, Mrkev: 1 ks, Česnek: 2 stroužky, Kopr: několik snítek, Rostlinný olej: 1 – 2 polévkové lžíce. lžíce, Bílý chléb: 2 plátky, Sůl a pepř: podle chuti. To je zajímavé!
Dávání barevných vajíček na Velikonoce je prastarý zvyk. Velikonočním vajíčkům se připisovaly magické vlastnosti. Krávu s vajíčkem pohladili při první pastvě, aby přinesla hodně mléka, hledali s ním ztracený dobytek, obcházeli hořící stavení, aby oheň ustal, zahrabávali na poli, aby úroda by byla bohatá.
Věnovat můžete nejen barvená či malovaná vajíčka, ale i suvenýry v podobě vajíček ze dřeva, porcelánu, čokolády apod. V západních zemích se malovaná vajíčka neprezentují, je obvyklé dávat čokoládové.
Připravte ingredience na mleté maso. Kuřecí řízek opláchněte a nakrájejte na kousky. Cibuli a mrkev oloupeme a také nakrájíme. Z bílého chleba odřízněte kůrku a také nakrájejte. Nasekejte česnek a kopr.
To vše nechte projít mlýnkem na maso. K mletému masu přidejte syrové vejce, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
Zbývajících 5 vajec uvařte natvrdo, vychladněte a oloupejte.
Kulatou formu na pudink vymažte máslem. Položte tam mleté maso a uhlaďte ho. Vejce dejte do kruhu a lehce je utopte v mletém mase. Namažte horní část role rostlinným olejem.
Vložte do trouby a pečte 35–40 minut na mírném ohni. Když se rolka začne odtahovat od okrajů pánve, je hotová.
Ochlaďte a poté opatrně vyjměte z formy.
Při krájení rolády bude na řezu každé porce vejce obklopené mletým masem.
Masové kroužky se sázenými vejci
Na velikonoční stůl jsou oblíbené recepty na pokrmy v podobě prstenu, věnce apod.
Maso (hovězí, vepřové): 0,4 kg, Cibule: 1 ks, Sladká paprika: 1 ks, Zelení (kopr, petržel): několik snítek, Sýr: 50 g , Chléb: 2 polévkové lžíce. lžíce, vejce: 4 ks., sůl, pepř: podle chuti.
Zbavte sladkou papriku semínek. Cibuli, papriku a bylinky nakrájíme nadrobno. Nastrouhejte sýr.
Zkombinujte mleté maso, nakrájenou zeleninu, strouhaný sýr, strouhanku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud nebude hladká.
Plech zeleně vymažte olejem. Přímo na ní nakrájíme mleté maso ve formě 4 kroužků (kroužky by měly být v určité vzdálenosti od sebe). Navlhčenou rukou vyhlaďte hrubé okraje, aby kroužky masa vypadaly pěkně a úhledně.
Pečte v troubě na mírném ohni asi 30–35 minut.
Vyjměte plech z trouby a doprostřed každého kroužku vhoďte jedno vejce, dávejte pozor, abyste nepoškodili žloutek.
Pečte další 4 minuty, dokud vejce neztuhnou.
Na každý talíř položte list zeleného salátu a na něj kolečko masa.
Kombinace jasně zeleného salátu, bílého a žloutku vypadá na jaře elegantně.
Velikonoční tvarohový kastrol Tvaroh: 1 kg, Krupicový cukr: 100 g, Vanilkový cukr: 10 g, Máslo: 100 g, Krupice: 2 polévkové lžíce. lžíce, Vypeckované rozinky: 0,5 šálku, Vlašské ořechy: 0,5 šálku, Vejce: 5 ks.
Pro glazuru:
Máslo: 1 polévková lžíce. lžíce, mléko: 1 polévková lžíce. lžíce, Granulovaný cukr: 0,5 šálku, Sůl: na špičce nože. Poznámka!
Velikonoce jsou pokrm z tvarohu ve tvaru komolého jehlanu symbolizujícího Boží hrob. Dříve se na jeho výrobu používaly skládací dřevěné formy. V současné době se k tomuto účelu používají plastové sedací vaky.
Velikonoce lze připravit syrové nebo vařené. Syrový tvaroh se nedá dlouho skladovat, proto se z něj vyrábí velikonoční vajíčka v malých velikostech.
Velikonoce jsou bohatě ochucené smetanou nebo máslem, vejci, rozinkami, kandovaným ovocem, mandlemi a kořením. Stejně jako ostatní velikonoční pokrmy se zasvěcují v chrámu a poté se podávají na slavnostní hostinu.
Rozinky zalévejte půl hodiny vařící vodou, aby změkly, a poté sceďte.
Smíchejte tvaroh s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte změklé máslo a krupici.
Vejce rozšlehejte vidličkou a přidejte je do tvarohové hmoty. Vše důkladně rozmixujte do hladka (nejlépe mixérem nebo mixérem). Do směsi přidejte rozinky a nasekané ořechy a promíchejte lžící.
Pánev vymažeme máslem a vysypeme tenkou vrstvou mouky (přebytek setřeseme). Umístěte tam tvarohovou směs a uhlaďte ji.
Pečte v troubě při mírné teplotě asi 50 minut. Když okraje kastrolu začnou zaostávat za okraji pánve, je hotový. Nechte vychladnout a poté vyjměte z formy.
Nyní vytvořte polevu. K tomu smíchejte zcela změklé máslo s mlékem, cukrem a špetkou soli. Zahřívejte ve vodní lázni na mírném ohni po dobu 3-5 minut. Poté šleháme do zhoustnutí a polevu opatrně rozetřeme po kastrolu. Nechte, dokud neztuhne.
Vršek polevy můžete ozdobit ozdobnou cukrářskou drobenkou.
Odborný komentář Inna Kriksunova, autorka více než tří desítek knih o kráse a zdravém životním stylu
Nálada velikonočního hodování nezávisí ani tak na množství připravovaných pokrmů, ale na designu sváteční tabule. Elegantní dekor evokuje povznesenou náladu, probouzí pocity radosti a jednoty.
Bude velmi dobré, když hostinu vyzdobíte v ruském duchu s využitím národních tradic. Můžete například použít nádobí zdobené chochlomskou malbou, mohou to být misky, podnosy, salátové mísy atd.
Jako běhouny můžete na ubrus položit vyšívané ručníky s volány.
Košíky zdobené čerstvou trávou a stuhami s mašlemi vypadají dobře.
Není nutné malovat kraslice ručně (ne vždy na to máte čas). Můžete je ozdobit zábavnými velikonočními samolepkami.
V prodeji jsou četné tématické tácky na vajíčka, například ve tvaru kostela, kuřete, zajíce atd.
Velikonoční dorty lze zdobit i s fantazií. Prodávají se k nim stojany a papírové ráfky. Mimochodem, takové prolamované čelenky lze vystřihnout společně s dětmi, bude to rodinná příprava na dovolenou.
Zapněte svou fantazii a ozdobte stůl tematickými svíčkami, věnci, ubrousky atd. Takový design, vyrobený s chutí a kreativitou, pozvedne náladu vaší domácnosti a rozzáří Velikonoční svátky jsou dnem radosti a rodinné jednoty!
Udělejte si test Máte onemocnění žaludku? Onemocnění žaludku má řadu rysů a příznaků, o kterých byste se měli dozvědět v testu, který nabízíme.
Přečtěte si také:
Blokáda kyčelního kloubu pro koxartrózu technika žurnál
Onychomykóza lék na plíseň nehtů na nohou seznam
Sanatoria uralských kloubů paží a nohou
Obličejové masky pro růžovku recenze od žen
Normální vypadávání vlasů při mytí vlasů 0 m co to je
Mast na hemoroidní kužely vnější účinná jóga
MKN 10 kóduje obezitu 1. stupně
Typy plešatosti pokožky hlavy
Obnova vlasů na hlavě pro ženy 94
Prostata u mužů ve věku 70 let má normální velikost
Pilulky na vnější hemoroidy pro ženy
Nejlepší masážní přístroje na obličej a tělo
Otoky nohou po operaci křečové žíly co
Onycholýza nehty jogurtový povlak
Kurkuma na plíseň nehtů s jablečným octem 0,5
Kolik vlasů ženy ztratí za den bez
Kterého lékaře by měl muž navštívit kvůli hemoroidům
Kolik vody by měly ženy vypít na hubnutí
Cynovit šampon na vypadávání vlasů cena v lékárnách
Epsomské soli na plísně nohou jsou nejlepší a nejlevnější recenze