Pšeničný chléb a těstoviny vyrobené z odrůd netvrdé pšenice jsou škodlivé pro lidi s nadváhou a obezitou . Endokrinolog, odborník na výživu a odborník na výživu Alexej Kalinčev o tom řekl Vechernaja Moskva.
Podle něj trpí nadváhou a obezitou přibližně 60 procent populace vyspělých zemí. Tito lidé při konzumaci chleba a těstovin vyrobených z netvrdých odrůd pšenice ještě více přibírají, což znamená, že se jejich zdraví zhoršuje.
„Faktem je, že takové jídlo se velmi rychle tráví, což způsobuje uvolňování inzulinu s následným hromaděním tuku,“ vysvětluje Kalinchev.
Těstoviny vyrobené z tvrdých odrůd jsou užitečnější. Takové těstoviny se však musí vařit podle návodu, podotýká odborník:
— Musí zůstat tvrdé, jakoby nedovařené, jinak se již nebudou lišit od levných odrůd pšenice na měkké těstoviny. Komu budou chutnat tak tvrdé těstoviny, je velká otázka.